Burç, insanın doğum anında Güneş'in hangi pozisyonda olduğunu gösteren göksel bir alanın sembolik ifadesidir. Eğer doğduğunuz noktadan gökyüzüne, Güneş’e doğru hayali bir çizgi çizer ve bu çizgiyi sonsuza doğru uzatırsanız, bu çizginin bir burca ulaştığını görürsünüz. Yani doğduğunuz sırada Güneş’e doğru baktığınızda, eğer onun yoğun ışığı olmasa idi, göreceğiniz bir burç olacaktı. İşte bu gökyüzü alanı sizin burcunuzu ifade eder. Burçlar takımyıldızlardır. Horoskop olarak çizdiğimiz göksel haritada ise 360 derecelik tam daire üzerinde, yaklaşık 30'ar derecelik 12 bölümdürler.
Sıralamada Koç burcu ilk burç olarak kabul edilir. Bunun nedeni ilkbahar noktasında bulunmasıdır. Takvimimiz 4 önemli döngüyü kabul eder. Bunlardan her biri bir ekinokstur. İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış ekinoksları bütün yılı 4 parçaya böler ve 3’er burcun içinde gruplandığı 4 farklı yapı ile karşılaşırız. Her 3 burç mevsimlerinin döngülerini taşır. Koç burcu 21 Mart’ta gündüz ve gecenin eşit olduğu ve günlerin uzamaya başladığı zaman başlar. Sembolik olarak günün geceyi yendiği bir zamandır. Güneş'in yaşam için çok önemli bir kaynak olduğunu düşünürsek, bunu önemsememek mümkün değil.
Astroloji'nin Temelleri
Astroloji, tanım olarak, yıldız ve gezegenlerin gökyüzü ekliptik dairesindeki hareketleri ile mevsim döngülerinin belli kurallar ve matematiksel metotlar kullanılarak incelenmesi sonucu ortaya çıkan matematiksel formüllerinin, ülkelerin kültürlerine ve geleneklerine göre değişkenlik kat ederek yorumlanması sanatıdır.
Daha yalın bir dille ise Astroloji, makro kozmos içindeki güçlerin (gezegenler, sabit yıldızlar, Ay ve Güneş) mikro kozmos üzerindeki etkilerini inceleyen ilimdir.
Astroloji, matematik temellere dayanır ve Astrolojinin matematik temellerinden bugünkü Astronomi doğmuştur. İnsanlar gökyüzüne, yıldızlara ya da gökyüzünde gördükleri her şeye, bunların bireysel ve toplumsal yaşamlarındaki sonuçlarını ve etkilerini görmek için bakmışlardır. Astronomi yıldız ve gezegenlerin niteliklerini, galaksilerin ve toz bulutlarının yapısını incelerken, Astroloji gezegenlerin ve sabit yıldızların senkronik hareketlerinin sosyal yapı ve bireylerin üzerindeki etkilerini incelemiştir.
Astrolojik Harita Nedir?
Bir harita göksel bir “an”ın resmidir. Astroloji bunu, yıldız ve gezegenlerin gökyüzü ekliptik dairesindeki hareketlerinin belli kurallar ve matematik metotlar kullanılarak incelenmesi sonucu ortaya koyar. Bunu ifade ederken, 12 evi, 12 burcu, gezegenleri ve ışıkları (Güneş/Ay) kullanır. Astrolog ise matematiksel formülleri, ülkelerin kültürlerine ve geleneklere göre değişkenliği göz önüne alarak yorumlar (yorumlamalıdır). Makrokozmos içindeki güçlerin (gezegenler, sabit yıldızlar, Ay ve Güneş) mikrokozmos üzerindeki etkilerini inceler. Kendi başına bir makrokozmos olan insanın yaşamı, kendisinden büyük olan resmin içinde sadece küçük bir lekedir.
Bir harita, onun enstrümanları olan burçlar, evler ve gezegenler ile ışıkların konumlanması ile oluşur.
Harita kişiye her hangi bir konuda olmak üzere, Ne, Nerede ve Nasıl sorularının yanıtını verir. Astroloji bu 3 sorunun cevabını bulur. İzleri takip eder, tüm enstrümanlar ortadadır, zaman akmaktadır ve göksel döngünün Astronomik olarak nereye gideceği bilinmektedir. Bu bilgiler bize gelecekte , şimdinin ne zaman tekrar edeceğinin de bilgisini verir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder